Andreas Radovic och Linus Lind på Kronmunken.
Andreas Radovic och Linus Lind på Kronmunken. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Asylboendet Kronmunken satsar på ett bra mottagande

"Vi har lyckats få en bra stämning"
1:43 min

Ägarna till tillfälliga asylboenden har fått kritik för att tjäna stora pengar på att tränga in massor av människor i undermåliga bostäder. På Kronmunken i Mönsterås ville man göra det annorlunda. 

Andreas Radovic driver Kronmunken som öppnade för en månad sedan.

– Det funkar väldigt bra. Vi har lyckats få en bra stämning och vi är nöjda med produkten hittills, säger han.

De senaste åren har campingar, vandrarhem och hotell sett en ny marknad öppna sig. Att hyra ut till Migrationsverket kan ge många extra miljoner.

På Kronmunken vill Andreas Radovic också tjäna pengar – så klart – men på ett bra sätt. Dessutom ordnar man lektioner i svenska, något som man inte alls måste göra enligt sina avtal:

– Vi har en högre personaltäthet och vi har dygnet runt-bemanning. Vi jagar inte sista kronan utan lägger hellre pengarna på bra mat och mer personal.

Själv har Andreas Radovic många kompisar som upplevde att bo på flyktingförläggning på 90-talet. Det har gjort honom motiverad att göra mottagandet av dem som kommer nu bättre, berättar han.

Duaa' Abu Zahra Musa är palestinier och kom till Sverige för en dryg månad sedan. I tre veckor har hon bott här i Mönsterås. Hon hade inte alls väntat sig att allt skulle vara så här bra, efter att ha hört andra flyktingars berättelser om hur mottagandet kan vara i andra länder:

– Jag förväntade mig att det skulle vara värre.

Hon berättar att hon upplever människorna i Mönsterås och Kalmar som mycket vänliga. Att Mönsteråsborna varit givmilda syns också på alla de kläder som skänkts till de asylsökande som nu hänger i långa rader i ett rum.

Duaa' Abu Zahra Musa hoppas nu på en framtid i fred och frihet i Sverige tillsammans med sin man och sin lilla dotter:

– Jag hoppas att vi kan uppfylla våra drömmar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".