Polisens avspärrningsband. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Den knivmördade mannen hotades förra året

Flera vittnen har hört dödshoten
1:26 min

Redan för ett år sedan misstänktes en man i 50-årsåldern för förberedelse till mord på den man som mördades i Västervik i förra veckan.

Det var i november för drygt ett år sedan som ett vittne hörde hur två män pratade om att döda den 35-årige mannen.

Mannen i 50-årsåldern hade tagit en kniv från en kvinnas bostad och sedan begett sig till 35-åringens hus. Mannen i 50-årsåldern tog sig in i källaren till 35-åringens bostad och han gömde sedan kniven i tvättstugan.

Flera personer har vid olika tillfällen hört mannen i 50-årsåldern säga att han ska döda 35-åringen.

Mannen, som enligt förundersökningen var mycket berusad, gick och knackade på hos 35-åringen och försökte få honom att följa med ner i källaren. Men när de stod där stormade poliser med dragna vapen in i trappuppgången - och mannen i 50-årsåldern greps.

35-åringen sade efter händelsen i förhör att han inte kunde förstå varför mannen har uttalat hot mot honom.

– Det kanske är någon som har skickat honom, sade 35-åringen i förhör i november 2013.

Det finns ingen uppenbar koppling mellan den man i 50-årsåldern som misstänktes då, och som senare åtalades för förberedelse till grov misshandel på 35-åringen och den 24-årige man som nu misstänks för mord på 35-åringen.

Åklagare Thomas Hagman, som leder förundersökningen av mordet i torsdags natt, tror inte att händelserna har med varandra att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".