Familjen Hermansson i Västervik överlevde tsunamin 2004. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Familjen Hermansson från Västervik, Olle, Albin och Åsa överlevde tsunamin 2004. I Åsas knä sitter barnbarnet Tyr. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Tsunamin - tio år senare

De överlevde tsunamin 2004

Drömde mardrömmar om vattenmassor efteråt
1:30 min

Det är tio år sedan flodvågorna efter en jordbävning på havsbottnen slog in över paradistränder i länder kring Indiska oceanen. 230 000 människor omkom, 543 av dem var svenskar. 11 kom från Kalmar län.

Familjen Hermansson från Västervik var på semester på Sri Lanka den där annandagen. De hade redan hunnit med tio härliga dagar när allt förändrades.

Åsa och hennes man Olle samt då 16 årige sonen Albin var på stranden när de märkte att vattnet först steg och sedan drog sig tillbaka. De anade oråd och tog sig in på hotellrummet på andra våningen och därifrån balkongen kunde de följa den första riktigt stora vågen ända tills den närmade sig hotellet och den mur som skiljde hotellet mot stranden. 

– Jag minns att då såg man hur stor den var när man jämförde med muren. Och när den träffade blev det som en jättestor smäll, då var det som om någon slog på ljudet. Som en explosion lät det för muren föll och då hörde man vattenmassor och allt, folk började springa och skrika. Det var helt tyst i stort sett fram till det small och då var den redan i hotellet, berättar Albin som i dag är 26 år. 

Familjen har minnen av människor som sveps med i vattnet, av skadade och chockade människor, av förödelse. Men de klarade sig helskinnade alla tre, tack vare att hotellet stod kvar och att de när vattnet drog till tillbaka kunde ta sig till ett tempel på lite högre höjd.

Väl hemma i Sverige igen var det Åsa som hade svårast att bearbeta det som de varit med om.

– Jag hade mycket mardrömmar om vattenmassor, säger Åsa.

De fick hjälp av kommunens POSOM-grupp dit alla drabbade kunde vända sig och Åsa besökte också en psykolog flera gånger:

– Jag ältar ju vad som hade hänt om vi inte... Nu klarade vi ju oss så bra, men jag liksom fastnar i det där, tänk om det hade blivit så, tänk om vi inte klarat oss, så det var lite jobbigt.

Men i dag mår familjen helt bra och Åsa känner att också hon har kunnat lägga det bakom sig. Och för några år sedan återvände de också till Sri Lanka.

– Vi ville tillbaka, för det var så fint och för att ha ett annat minne av det, säger Åsa.

De inser att det inte är lika lätt för andra familjer, de som mist anhöriga, att lägga tsunamin bakom sig. Och Olle tycker att det är märkligt att man måste uppmärksamma det igen, så här tio år senare:

– Jag ser bara att det är medierna som får ett uppsving igen av sådana här saker. Men jag förstår inte vad det ska vara bra för folk som varit med? Det är väl ingenting som hjälper det här, säger han.

Tsunamikatastrofen 2004

• Tsunamin utlöstes av ett jordskalv som inträffade 26 december 2004 klockan 07.59 lokal tid (01.59 svensk tid) i Indiska Oceanen, 160 kilometer utanför Sumatras västkust.

• Skalvet skedde 30 kilometer under havsytan och uppmätte 9,0 på Richtersskalan.

• De tsunamivågor som bildades nådde kusterna runt Indiska Oceanen vid olika tidpunkter. Vid Indiens kust efter cirka en halvtimme, Thailands kust efter två timmar, och Afrika efter sju timmar.

• Det totala antalet döda beräknas till cirka 230 000 människor. Hårdast drabbades Indonesien, 165 000 dödade eller saknade.

• Av de identifierade omkomna svenskarna var 268 kvinnor eller flickor och 260 män eller pojkar.

• 108 av de omkomna svenskarna var barn födda 1990 eller senare - 54 pojkar och 54 flickor.

• Av de 15 svenskar som inte har hittats var tio barn under 15 år - fem pojkar och fem flickor. Den yngsta av de övriga saknade var 18 år vid tsunamin.

• I Sri Lanka dödades ytterligare en svensk.

• Cirka 20 000 svenskar var i Thailand när tsunamin slog in över kusterna. Över 1 500 skadades. De flesta svenskar omkom i turistorten Khao Lak.

Källa: TT/Nationalencyklopedien

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".