Dansgolv.
Juldagen är en populär dag för många att gå ut på krogen. Foto: Steve Pope/TT

Lätt att åka fast för våldsamt motstånd

Ordningsvaktens tips: Drick lite mindre
1:33 min

Om du protesterar och gör motstånd mot en ordningsvakt kan du snabbt göra dig skyldig till ett brott. Nästan alla bråk med ordningsvakter börjar med att en berusad person har blivit avvisad.

– Oftast i de här fallen handlar det om att folk är för onyktra, drick lite mindre då, börja i den änden, säger Dick Karlsson, som är ordningsvakt och driver ett bevakningsföretag på Öland.

Ordningsvakter har en hel del befogenheter enligt lagen. De är betrodda att bedöma när det är dags att avvisa någon, först verbalt men de får också använda visst tvångsmedel och våld för att avlägsna eller omhänderta berusade personer.

P4 Kalmar har gått igenom 70 tingsrättsdomar, där ordningsvakter säger sig ha blivit utsatta för våldsamt motstånd eller våld mot tjänsteman, och i nästan samtliga fall börjar det med att en person har blivit avvisad. Och det våldsamma motståndet behöver inte vara särskilt våldsamt. Det kan handla om att man har hållt fast sig för att inte bli utsläpad.

– Om du på något sätt använder dina kroppskrafter, för att förhindra omhändertagandet har du gjort dig skyldig till våldsamt motstånd. Det räcker att du håller dig fast i en stol, det räcker att du håller fast dig i en dörrkarm. Det räcker med att du kränger med kroppen när de försöker sätta handfängsel på dig, säger Conny Jörneklint, som är lagman vid Kalmar tingsrätt.

Drick mindre är ett råd från ordningsvakterna. Och tycker man att vakten har fel och vill protestera, då har ordningsvakten Andreas Olsson ett annat råd:

– Jag kan göra en felbedömning givetvis, men ta det med en diskussion. Om jag ber dig gå ut följ med ut då, så tar vi den diskussionen sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".