Scania. Arkivfoto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Scania. Arkivfoto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio

Kartellmisstankarna mot Scania och Volvo växer

Volvo och Scania misstänks ha varit delaktiga i en kartell som under 14 år sinkat utvecklingen av miljöteknik. Det skriver tidningen Financial Times som tagit del av läckta dokument.

Det är sedan tidigare känt att tillverkarna utreds för prissamarbete på lastbilar. Totalt rör det sig om sex europeiska lastbilsjättar som mellan 1997 och 2011 ska ha samarbetat. Förutom Scania och Volvo pekas även DAF, Daimler, Iveco och MAN ut.

Företagen uppges bland annat ha kommit överrens om tidpunkten och priset för införandet av utsläppsreducerande teknik för att leva upp till EU:s utsläppsregler.

EU jobbar för att succesivt trappa ner utsläppen av kväve och andra skadliga ämnen. Varje gång reglerna skärps krävs ny miljöteknik som gör att tillverkarna kan höja priset på sina fordon.

Det har sedan tidigare varit känt att tillverkarna misstänks för prissamarbete, vilket EU-kommissionen utreder. I november kunde Ekot berätta att Volvo och Scania hör till de bolag som anklagas för att ha samarbetat kring priserna på tunga och lättare lastbilar.

– Om det misstänkta beteendet blir bekräftat kommer företagen ha gjort sig skyldiga till ett mycket allvarligt brott mot EU:s konkurrensregler och EU-kommissionen kommer då utdöma straff, sa Margerethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, då.

Volvokoncernens presschef Kina Wileke ville då inte svara på om företaget faktiskt ingått i en kartell.

– Det är alldeles för tidigt att svara på. Det skulle vara att ge sig in i spekulationer och det vill jag inte göra. Nu har vi tagit emot deras utlåtande. Vi kommer utvärdera vad där står och sen kommer vi återkomma med ett svar till kommissionen, sa hon då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".