Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En ordningsvakt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ordningsvakternas utbildning bygger på gammal lag

"Regelverket vilar på den bild av samhället som fanns då"
1:44 min

Lagen som styr hur landets ordningsvakter får och ska arbeta är omodern - förarbetena skrevs i slutet av 1970-talet och lagen antogs 1980. Utbildningen har gjorts om några gånger sedan dess men det finns mycket kvar att göra.

Lars Sjöberg, verksamhetsansvarig vid Rättsavdelningen på Rikspolisstyrelsen, håller med om att regelverket är gammalt.

– Det vilar på den bild av samhället som fanns då. I dag har vi ett samhälle som är öppet dygnet runt alla dagar i veckan vilket innebär att människor kommer i konflikt med varandra på ett helt annat sätt än tidigare. Då ställs hårdare krav på ordningsvakterna givetvis, säger han till P4 Kalmar.

Trots att utbildningen har utökats genom åren finns det de som tycker att dagens grundutbildning kan bli ännu bättre.

Dagens ordningsvakter har arbetsuppgifter som bland annat ställer krav på kunskap om hur man hanterar familjevåld, patrullering i oroliga stadsdelar och arenabevakning - inte bara hur man agerar enligt lagen om berusade personer. Men just nu finns inget förslag om att utbildningen ska göras om eftersom polisen har nog med sin omorganisation.

Och enligt Lars Sjöberg varierar kraven i olika delar av landet, därför har man gjort en generell grundutbildning. Men den inte får bli för dyr. Dessutom har ordningsvakterna och deras förmän hos polisen lokalt ett eget ansvar att komma med förslag.

– Det kan alltid vara så att det uppstår situationer där man inte tycker utbildningen är tillräckligt bra men då får man vända sig till polisen för att försöka få mer information.

Tror du man gör det då?

– Det vet inte jag.

Som ordningsvakt är man nämligen skyldig att meddela polisen hur och var man jobbar och vad man behöver, och polisen ska utöva ett så kallat förmanskap. Men det är inget som Rikspolisstyrelsen kontrollerar på något sätt.

– Exakt hur bra man gör det här, det kan inte jag svara på, säger Lars Sjöberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".