Anton Gustafsson Lantbrukare Motala Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Anton Gustafsson, lantbrukare Motala. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Få unga vill bli lantbrukare

"Självklart behövs det fler ungdomar"
1:39 min

Allt färre ungdomar väljer att jobba som lantbrukare. Sedan millenieskiftet har antalet lantbrukare i Kalmar län minskat i alla ålderskategorier utom de som är 60 år och äldre.

En av de få unga som valde att satsa på lantbruket och som har lyckats är 35-årige Anton Gustavsson från Motala. Han startade sitt lantbruksföretag för 8 år sedan och han säger att valet inte var så svårt trots att förutsättningarna var tuffa.

– Jag har alltid varit intresserad av lantbruket och kan säga att jag har varit i traktorn ända sedan jag kunde gå.

Bönderna i Kalmar län blir bara äldre medan ungdomarna blir allt mer sällsynta i branschen. Siffror från Jordbruksverket visar att antalet lantbrukare mellan 18 och 34 år i länet har mer än halverats.

Exakt varför ungdomarna väljer bort lantbruket är inte klart men på landets naturbruksgymnasier ser man en tydlig trend där allt färre elever söker till utbildningarna. En förklaring kan vara att man behöver stora ekonomiska resurser. 

Utöver egna pengar måste du ha en bank som är villig att låna stora summor pengar för köp av exempelvis mark, maskiner och utrustning, grödor och foder och driftkostnader.

– Det är väldigt mycket pengar som krävs för att investera framför allt i maskinparker som är fruktansvärt dyra.

Om alla de här bitarna lyckas falla på plats kan det ta många år innan verksamheten kan gå med vinst. Anton Gustavsson säger att för hans del har det krävts många sömlösa nätter och oavbrutet sidoarbete för att han ska kunna lyckas.

– Vi har lyckats klättra upp lite i alla fall, säger han.

Han tycker att det behövs många fler unga i branschen.

– Självklart behövs det fler ungdomar för frågan är vart det här kommer att ta vägen om 10-15 år, säger Anton Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".