Karin Råberg, veterinär. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
Fyrverkeri Foto: Laszlo Dibaczy/SVT Bild
2 av 3
Foto: Laszlo Dibaczy/SVT Bild

Kö till veterinären inför nyår

" Hemskt att behöva droga hundar för att de ska må bra"
1:10 min

Raketer och smällare gör att det blir hektiskt för många veterinärer inför nyår. Många hundar blir så rädda och chockade att de får psykiska men som kan sitta i lång tid.

Och veterinär Karin Råberg är beredd på en rusch i mellandagarna eftersom många djurägare kommer på bara några dagar innan årsskiftet att man behöver hjälp.

Sitter i
Många hundar lider inte bara av smällare och tjutande raketer under den stunden som själva fyrverkeriet pågår utan det kan hålla i sig under lång tid.

– Det jobbiga är att det ibland kan sitta i ganska mycket, säger Karin Råberg.

Hon berättar att hundar har en benägenhet att lägga på sig. Så om det fortsätter vid flera tillfällen så blir ofta trenden att det blir värre och värre för varje år, förklarar Karin Råberg.

– Varje år så är det hundar som springer hemifrån i rädsla.   

Finns hjälp
Men det finns hjälp att få hos veterinären. Det är främst olika naturliga medel som man ger rädda hundar. Det är lugnande feromoner och även ett mjölkprotein som har samma lugnande effekt som diande valpar får i sig.

Men en del hundar behöver ännu mer hjälp och då handlar det om lugnande medicinering, säger Karin Råberg.

– Det är ju jättetragiskt att vi ska behöva droga våra hundar för att de ska må bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".