Riksdagsledamoten Lena Hallengren. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio.
Lena Hallengren. Arkivfoto: Anette Eriksson/Sveriges Radio.

Lena Hallengren nöjd över uteblivet val

Lena Hallengren (S) nöjd att det inte blir extra val
3:50 min

"Det känns väldigt skönt" säger Lena Hallengren (S) efter beskedet att det inte blir något nyval i mars nästa år.

Det blir inget extra val i vår, i helgen meddelade de två regeringspartierna och Alliansen att man kommit överens om en lösning som stoppar planerna på nyval.

– Det är väl fler än mina barn som tycker att det varit lite för många val, säger Lena Hallengren (S) och skrattar.

Det regeringspartierna och allianspartierna är överens om är att släppa igenom den statsminister och den budget som majoriteten av minoriteten ligger bakom. Kommer man inte vinna lägger man alltså ned sina röster. Om detta skulle varit fallet redan i höst skulle det inneburit att Alliansen budget, som SD också stödde, inte skulle röstats igenom. Dessutom innebär samarbetet att de politiska blocken ska samarbete kring energipolitik, pensioner och försvar.

Spelar ni inte bort demokratin nu då, som Mattias Bäckström Johansson säger till Barometern idag?

– Det är definitivt inte det, men det klart att Mattias och andra Sverigedemokrater vill att det även fortsättningsvis ska handla om dem. Jag tycker att oproportionerligt  stor del av politiken handlar om tretton procent. Det finns andra partier som också skulle kunna ha den rollen om de verkligen tog sig den och sa att vi kommer fälla alla som inte gör som vi vill. Nu är det sex partier som sagt att vi tar ett ansvar för att man kan leda landet även när det finns ett missnöjesparti med främlingsfientliga och rasistiska rötter som vill göra allt för att obstruera och faktiskt sabotera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".