Marie Karlsson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
1 av 2
Marie Karlsson är fixare i Kalmar och har hittills hjälpt äldre med sysslor som annars kan vara riskfyllda. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Stege vid gran. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Hemma hos Solweig Bergström står en stege bakom julgranen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Fixartjänst läggs ner – trots samhällsnytta

"Oron finns ju hur de ska klara sig"
2:01 min

Trots att flera utredningar pekar på samhällsnyttan med fixartjänster för äldre i hemmen, så väljer Kalmar kommun att lägga ner den. P4 Kalmar besökte en av de som nu befarar att fallolyckorna kommer att öka.

I Kalmar antog omsorgsnämnden strax innan jul ett sparpaket som innebär att fixartjänsten, som bland annat Solweig Bergström anlitar, dras in.

– Jag blev helt chockad, jag nästa grät, säger Solweig Bergström som har en ihopfällbar liten stege bakom julgranen när P4 Kalmar besöker henne.

Det var för att undvika att äldre själva ger sig på att byta glödlampor, gardiner eller sätta dit adventsstjärnan som kommunerna i början av 2000-talet började inrätta tjänster där en kommunanställd åkte runt och hjälpte till gratis.

För två år sedan fanns fixartjänster i 191 svenska kommuner enligt en kartläggning från Linköpings universitet där också samhällsnyttan studerades.

Fallolyckorna bland äldre kostar samhället fem miljarder om året och hälften beräknas ske i hemmen.

En kommun av Kalmars storlek skulle spara in kostanderna för en fixartjänst om bara en bråkdel av alla fallolyckor kan undvikas menar forskarna.

Marie Karlsson som är fixare i Kalmar är övertygad om att många låter bli att ta onödiga risker tack vare tjänsten:

– Det är många som idag har avstått för de vet att jag kommer.

Ett drygt 30-tal av de kommuner i landet som startade fixartjänster hade för ett par år sedan lagt ner dem av besparingsskäl, eller med motiveringen att de inte utnyttjades tillräckligt.

Vimmerby är en av kommunerna där tjänsten dragits in. Den har tidigare varit hotad i bland annat Oskarshamn, men har kunnat räddas kvar.

I dag finns fixartjänster i alla kommuner i Kalmar län utom tre: Vimmerby, Torsås och Högsby. När Mari Karlsson i Kalmar får sluta är inte bestämt.

– Jag tycker det är ett tråkigt beslut, oron finns ju hur de ska klara sig utan att bryta benen, för de kommer börja klättra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".