Eva Johnsson och Anna-Lena Rosengren. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Eva Johnsson och Anna-Lena Rosengren. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Personal på träffpunkter vittnar om äldres oro för ensamhet

Äldre man undrade om han behövde finnas
0:31 min

Eva Johnsson och Anna-Lena Rosengren arbetar på träffpunkterna i Kalmar. De berättar nu om de äldres oro och rädsla efter beskedet att flera träffpunkter ska läggas ner.

Träffpunkterna är lokaler där äldre kan komma på besök och träffa andra människor, ett sätt att bryta isolering för många ensamma.

– Vi ser de människor som blir drabbade av de här nedskärningarna i ögonen och vi får trösta de som är ledsna och oroliga för ensamhet och isolering, berättar Eva Johnsson och Anna-Lena Rosengren som jobbar på träffpunkterna i Kalmar.

– En man uttryckte det som att "om jag inte får komma till träffpunkten – då vet ingen att jag finns. Behöver jag finnas överhuvudtaget då?" En kvinna upptäckte att hon var hes när hon kom till träffpunkten: "oj, jag visste inte att jag var hes, jag har inte pratat sedan jag var här sist".

Att pensionärsorganisationerna själva skulle kunna gå in och ta ansvar för liknande verksamhet ser inte de båda anställda som ett alternativ:

– De är just frivilliga och vill kanske inte boka upp sig på exakta dagar som de ska komma och jobba. Vår verksamhet bygger på kontinuitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".