Stege vid gran. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Flera reaktioner efter indragen fixartjänst i Kalmar

Reportage: Fixartjänsten försvinner
3:34 min

Pensionärsorganisationen PRO kräver att regeringen tar fram en strategi för hur fallolyckorna ska minska. Att Kalmar kommun drar in sin fixartjänst för äldre har väckt reaktioner. 

Sparbeslutet försvaras med att andra kan gå in och utföra arbetsuppgifterna istället:

– Vi har ju mycket annan personal som kan utföra de här sysslorna, så vår förhoppningen är att fallskadorna inte ska öka, de ska blir färre, säger Steve Sjögren (S), som slutar som omsorgsnämndens ordförande vid årsskiftet.

Att fallolyckorna kan ökar när fixar-tjänsten försvinner är något som står som en tydlig konsekvens i den utredning som ligger till grund för sparpaket inom omsorgen i Kalmar. Men Steve Sjögren tror alltså att man kan klara utmaningen om annan personal går in och löser uppgiften. Det bygger dock på att de äldre har hemtjänst eller annan personal som kommer förbi. Marie Karlsson som utför fixartjänsterna i Kalmar säger att de flesta av dem hon besöker inte har någon hemtjänst:

– Vem ska ta hand om alla dem?

Beslutet som fattades av omsorgsnämnden strax innan jul har även väckt reaktioner bland lyssnare.

– De som bestämmer vet inte hur det är i verkligheten, säger en anhörig i Kalmar, som tvivlar på att hemtjänsten har tid att utföra fixarsysslorna, som omsorgsnämndens ordförande i Kalmar fört fram som en möjlighet, när fixartjänsten försvinner.

PRO som reagerat på att kommuner, som Kalmar, drar in fixartjänsterna för äldre framhåller i ett pressmeddelande att 1 600 personer över 65 år varje år dör till följd av fallolyckor och 50 000 skadas så illa att de behöver slutenvård.

– Hur många ska dö innan samhället tar frågan om fallolyckor bland äldre på allvar? Att inte mer görs beror på att det är äldre som drabbas. Ett tydligt med tragiskt uttryck för att äldre diskrimineras, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

De framhåller att äldre skadas när de ska byta gardiner eller glödlampor eller snubblar på löst liggande sladdar eller mattkanter.

– Det är ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande att dra in fixartjänster. Fallolyckorna kostar samhället fem miljarder kronor varje år. Det mänskliga lidandet kan inte värderas i pengar, säger Curt Persson.

PRO menar det är inte bara är kommunernas ansvar utan även regeringen som kan ta initiativ till ett strategiskt arbete.

– PRO har därför utmanat regeringen att halvera antalet fallolyckor under mandatperioden, Vi bjuder inom kort in till ett seminarium om fallolyckor där statsrådet Åsa Regnér medverkar, avslutar Curt Persson.

En studie från Linköpings Universitet visar att om bara en bråkdel av alla fallskador kunnat undvikas med hjälp av en fixartjänst så är satsningen samhällsekonomiskt lönsam.

– Vi har genom att studera statistik på vad fallskadorna kostar visat att om man kan reducera antalet allvarliga fallolyckor med bara en procent så skulle det här bli ett nollsummespel, säger Lars Bernfort, som varit med och gjort studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".