Paket med fyrverkerier. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Nyårsraketerna älskas och hatas

Nyårsfyrverkerierna älskas och hatas
1:39 min

Nyårsraketerna är ett ifrågasatt nöje som varje år leder till skador, ibland till och med dödsfall och som skrämmer mängder med hundar. Trots det älskas smällandet av många.

– Det är ju en jätteviktig sak, men jag vill inte ha de här med pinnar man skjuter iväg. Det är roligare med de här, säger en kvinna i Västervik som köpt en förberedd låda med ett helt litet fyrverkeri i.

De här lådorna tar en allt större del av marknaden. De är lättare att använda än de nu allt mer ovanliga raketerna som säljs styckvis och som kräver mer arbete innan de kan skjutas upp.

Det verkar ändå som smällandet är på väg att minska. Många affärer har slutat att sälja fyrverkerier och reglerna för vad som får säljas har skärpts år från år.

Anders Engström har lämnat familjens hund Vega på hundpensionat för att den ska få ett lugnt nyår och slippa lida.

– Vi har fått sitta med henne i något utrymme där det inte hörs så mycket. Det kan vara en bastu eller toaletten med en radio på och inte kunnat vara med på det roliga, för Vegas skull.

Kanske Anders Engström kan ha hunden Vega hemma så småningom, om minskningen av smällandet fortsätter. För reglerna stramas åt allt mer.

I många kommuner har man diskuterat hårdare regler. Till exempel att alla som vill skjuta upp raketer måste söka tillstånd, också på nyårsafton.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".