Tjej på häst. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Arkivfoto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Föreningar hoppas ridsport ska klassas som friskvård

"Konstigt att företag ger bidrag för gymkort men inte till ridning"
2:00 min

Svenska ridsportförbundet har i över 20 år kämpat för att ridning ska klassas som avdragsgill friskvård. Inför valet kom en öppning när flera partier tog ställning i frågan, och nu väcks hoppet i föreningarna.

– Det är konstigt att företag ger bidrag för gymkort till sina anställda men inte till ridning, det är mycket märkligt.

Katarina Kinell i Värnamobygdens ryttarförening står och tittar vid den breda trädörren när en fuxfärgad häst rids runt i ridhuset. Det är skillnad mellan olika sporter när det gäller vilka som får subventioneras för friskvårdsbidrag. Enligt Skatteverket gäller det inte sporter som kräver dyr utrustning. Dit räknas ridning men också exempelvis golf. Ishockey är däremot subventionerat.

Svenska ridsportförbundet har kämpat för att ridning ska räknas som friskvård i över 20 år. Det är ingen dyr materialsport att rida på ridskola, tycker Katarina Kinell:

– Vi lånar ut hjälmar och ridvästar. Enda kravet i övrigt är oömma kläder och skor med klack.

Räknat i antal utövare är ridning den nästa största sporten efter fotboll. Inför valet i september sa alla riksdagspartier att de vill göra ridsporten avdragsgill på en fråga från Ridsportförbundet. Miljöpartiet gick aktivt ut och sa att nu måste det bli ändring, enligt riksdagsledamoten Emma Hult (MP) från Småland:

– Det är ungefär hälften av de som arbetar i dag som får ta del av friskvårdsbidraget. Skulle vi då införa det även för ridning skulle fler kvinnor få en naturlig del av det men även att fler män kanske väljer att träna.

Trots det var frågan inte med i något av budgetförslagen i höst. Det är verkligen dags nu, säger Katarina Kinell, ordförande i Värnamobygdens Ryttarförening. Hon ser dagligen ridningens positiva hälsoeffekter:

– Bland annat glömmer jag aldrig en kille som hade kronisk migrän. Han sa att ridningen är det sista som han kommer att sluta med, för det var de gångerna som han märkte att han inte hade ont i huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".