Mamman vädjade: Lämna inte ut mig till Spanien

P4 Kalmars reporter Sofia Valve var på plats i tingsrätten
0:55 min

Den kvinna från Kalmar län som riskerar fängelse för att hon åkt ner till Spanien för att hämta hem sina barn vädjade i går till Kalmar tingsrätt att inte överlämna henne till Spanien.

– Det skulle vara fruktansvärt. För barnen skulle jag dö, de skulle bli föräldralösa, sa kvinnan, under förhandlingen om överlämning på tisdagen.

Bakgrunden är ett bråk mellan föräldrarna om vem som ska ha vårdnaden om barnen efter föräldrarnas skilsmässa.

Enligt den spanska arresteringsordern är kvinnan misstänkt för egenmäktigt förfarande med barn, grov ohörsamhet från myndighet och skadegörelse. Brott som kan ge två till fyra års fängelse.

Kvinnans advokat ansåg i sin slutplädering att kvinnan inte kan ha begått brottet egenmäktigt förfarande, eftersom det är hon som har ensam vårdnad om barnen, enligt svensk lag.

Advokaten påpekade också att det fanns en överenskommelse mellan föräldrarna att barnen skulle återvända till Sverige.

Beslutet i spansk domstol att ge pappan vårdnaden är inte giltigt, menar advokaten, som anser att en överlämning strider mot både Europakonventionen och Barnkonventionen.

Kammaråklagaren från Internationella åklagarkammaren i Malmö anser däremot att det inte finns något hinder för att överlämna kvinnan till Spanien för en rättegång där.

Kalmar tingsrätt väntas lämna beslut i målet den 9 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".