Höga vågor. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Stormen Svea

SMHI skruvar ner vädervarningen

Janne Rindstig rapporterar från ett stormigt Färjestaden
0:49 min

Stormvindar drar in över östra Sverige under fredagens eftermiddag. Gotlandsfärjor och tåg har redan ställts in. På eftermiddagen sänkte SMHI sin vädervarning till den lägsta nivån.

Med vindbyar på drygt 25 meter per sekund så väntas såväl väst- som ostkust påverkas rejält när stormen Svea drar in med fullt kraft under fredagen.

– Det är stor skillnad på vädret i Kalmar och på Öland, berättar P4 Kalmars Janne Rindstig när han är på plats på hamnplan i Färjestaden.

– På Öland är det en annan verklighet. Man kan inte stå upp. När man öppnar bildörren nu så får man tillbaka den över hälarna. Havet är oerhört upprört och det här är ändå bara början.

I förebyggande syfte har såväl tåg som färjor ställts in.

Tågtrafiken på sträckorna Kalmar - Linköping, Västervik - Linköping och Oskarshamn - Berga är inställda hela dagen och ersätts med buss. Krösatågen mot Jönköping drabbas också. Trafikverket uppdaterar hela tiden sin hemsida, trafikverket.se.

Gotlandsfärjan som skulle ha lämnat Visby 16.20 är inställd och det gör att det inte heller kommer gå någon färja från Oskarshamn 20.10. Resenärerna bokas om till färjor under lördagen då trafiken väntas gå enligt tidtabell igen.

Under förmiddagen har träd fallit över vägar vid Lessebo, Mariannelund och över E22:an norr om Västervik.

De hårda vindarna förväntas kulminera sent fredag eftermiddag.

Trafik och service

Länk: Senaste nytt om förseningar och störningar hos P4 Kalmars Trafik och service-redaktion.

Ring om du ser störningar i trafiken: 020-999 444

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".