Arbetsplats, sedd från ovan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rörligt skrivbord kan minska värk i axlarna

Rör sig uppåt-bakåt-nedåt-framåt
1:08 min

Många som har ett stillasittande jobb framför datorn drabbas av belastningsskador i rygg och nacke. Kanske kan en del av skadorna motverkas framöver med en ny uppfinning – ett skrivbord där skivan som tangentbordet ligger på rör sig.

– Du kan kombinera sittande och stående arbetet, men du får hela tiden en variation i din arbetsposition när det gäller axlar, armar och nacke, berättar Jens Hansson som arbetar på Work Motion som säljer skrivbordet.

Staffan Smeds, professor emeritus som har ett förflutet som kirurg vid Universitetssjukhuset i Linköping, kom på idén till det rörliga skrivbordet.

Uppfinningen är en dynamisk skiva för datorns tangentbord, som rör sig uppåt-bakåt-nedåt-framåt när man sitter vid datorn och jobbar. Det innebär att man utan att tänka på det fördelar musklernas arbete och sparar axlar och armar.

– Det fungerar inte för alla former av värk, men det fungerar för väldigt många, menar Jens Hansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".