Människor med shoppingkassar. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Mer shopping med många helger

"Kul att köpa saker till sig själv"
1:10 min

Löntagarjul brukar det kallas när helgerna kommer så att man kan få en lång ledighet med bara några få semesterdagar. Men för många går lönen åt till shopping...

Många lediga dagar betyder för många att det blir mer tid för shopping.

– Jag tror det blir mest kläder, säger Amanda Libby i Västervik.

Har det blivit mycket shopping?

– Ja, det är kul att köpa saker till sig själv.

Det har inte varit mycket till rusningstrafik den senaste tiden och det är nästan tomt på många kontor och industrier den här tiden på året. Den här julperioden i år mer än vanligt tack vare att julafton och nyårsafton kom mitt i veckorna.

Ofta har det sagts att långledigheten är dålig för industrin och påverkar BNP, men för de flesta industrier har det ingen stor betydelse. Sett över några år jämnar det ut sig. Vissa år blir det mer ledigt, andra mindre.

Även om BNP påverkas så är det mycket marginellt. När folk inte jobbar och tjänar pengar, då shoppar och spenderar de istället.

– Man har märkt att det är fler klämdagar, säger Sebastian Karlsson som jobbar i en klädaffär i Västervik.

– Det har varit lite mer tryck, lite mer spring på stan. Sedan har det varit hyfsat bra väder som gjort att det varit ännu mer spring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".