Stadshuset Vimmerby kommun. Foto: Johan Hermansson/Sveriges Radio
Foto: Johan Hermansson/Sveriges Radio

Mindre makt för oppositionen i flera kommuner

Ingela Nilsson Nachtweij: "Konsekvensen blir mindre genomtänkta förslag..."
1:22 min

Oppositionen i många av länets kommuner känner sig undanskuffad av den politiska majoriteten. I Vimmerby har majoriteten gått från ett till två kommunalråd på heltid – samtidigt som oppositionsrådets tjänst har minskats med nästan en tredjedel.

Oppositionen i Vimmerby får inte heller längre vara med i beredningen av ärenden till nämnder och kommunstyrelse när andre vice ordförandeposterna tagits bort.

Ingela Nilsson Nachtweij är Centerns gruppledare i Vimmerby och hon är kritisk.

– Konsekvensen blir mindre delaktighet. Mindre genomtänkta och diskuterade förslag där oppositionen inte får vara med från början när man bereder ärenden, säger hon. 

Vimmerby är ett exempel på hur majoriteterna i kommunerna allt mer påverkar oppositionens inflytande. Men det finns fler.

I Kalmar har man minskat på tjänsteutrymmet för oppositionens politiska sekreterare. Och i både Oskarshamn och Västervik har majoriteten valt att bryta praxis och i stället för att lägga ner sina röster, som man tidigare gjort, istället valde att rösta och därmed avgjorde vem som blev oppositionsråd.

Men allra mest märks det i Vimmerby där andre vice ordförandeposterna tagits bort och därmed har man uteslutit oppositionen från beredningsarbetet och minskat på oppositionsrådstjänsten betydligt samtidigt som det blivit två kommunalråd på heltid från majoriteten.

Socialdemokratiska kommunalrådet Helen Nilsson menar att just två kommunalråd från majoriteten var nödvändigt för maktstrukturen och balansen mellan S och M - och hon menar att man nu kommer hinna mer mycket.

Att man dessutom tog bort andre vice ordförandeposterna menar hon blir mer demokratiskt. en kortare beredning sker hos majoriteten och sedan ska den större informationen ges till samtliga ledamöter i alla nämnder samtidigt är tanken.

Så att att det här skulle vara ett sätt att trycka tillbaka oppositionen och visa sin makt håller hon inte med om.

– Fler får vara med i kommunstyrelsen och vara delaktiga i de frågorna och alla får all information samtidigt. Istället för att det är tre stycken, en moderat, en socialdemokrat och en centerpartist som det varit tidigare, där man fått informationen och haft mycket mer förtur jämfört med de andra som sitter i kommunstyrelsen. Så nej det tycker jag inte, säger Helen Nilsson (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".