Läkaren Agota Malmborg. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
Läkaren Agota Malmborg. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio

Stor studie om p-pillrets biverkningar

Läkaren Agota Malmborg: "Vi vill kunna ge bättre råd"
1:30 min

Är det verkligen själva p-pillret som gör att många kvinnor upplever minskad sexlust och humörsvängningar? Det ska undersökas i en unik studie. Målet är bättre hjälp till kvinnorna.

Det är första gången en sådan här vetenskaplig studie görs. Agota Malmborg arbetar som ST-läkare på kvinnokliniken på US i Linköping men hon är även doktorand och studien om p-pillrets biverkningar kommer att ingå i hennes planerade avhandling.

- I vårt dagliga arbete så upplever vi att kvinnor berättar om att de tycker att p-pillret påverkar deras lust negativt men det finns hittills ingen riktig forskning kring detta, berättar hon.

Tanken är att 300 kvinnor i Östergötland, Uppland, Örebro län och Stockholm ska ingå i studien som leds från Uppsala. 

- Vi lottar kvinnor till att använda ett p-piller eller ett sockerpiller för att kunna ha en kontrollgrupp. Och alla får rådet att använda ett annat säkert preventivmedel under tiden eftersom man inte vet vilket piller man fått, förklarar Agota Malmborg.

Varje kvinna ska sedan äta sitt tilldelade piller under tre månader. Det genomförs flera provtagningar och hälsoundersökningar men även djupintervjuer och personlighetstester och deltagarna ska också skriva dagbok om sitt humör och sin sexlust.

Agota Malmborgs förhoppning är att studien ge bättre rådgivning kring preventivmedel så småningom:

- Givetvis så hoppas jag att det kommer underlätta för oss att hjälpa dessa kvinnor som ändå har upplevelsen av att det försämrar deras lust så att vi kan ge de rätta råden, och då är det ju mycket viktigt att veta om det är själva substansen i sig eller andra faktorer som påverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".