Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission packar matpåsar
Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission packar matpåsar. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Tillfälligt härbärge i husvagnar i Kalmar

Katarina Borgemo på Stadsmissionen om läget
1:23 min

I Kalmar kommer Stadsmissionen i veckan ta en diskussion med kommunen kring vad man kan göra för de hemlösa EU-migranterna. Ett tillfälligt boende i två uppvärmda husvagnar finns sedan kylan slog till strax innan jul.

Stadsmissionen har haft ett tillfälligt boende i två uppvärmda husvagnar sen läget blev akut när kylan slog till strax före jul.

– Som det ser ut nu så är det två husvagnar som ger plats till nio personer och skulle det komma fler har vi Lorensbergskyrkan, säger Katarina Borgemo på Stadsmissionen.

Just nu finns ungefär befinner sig ungefär 15 personer från Rumänien i Kalmar för att tigga. Fem av dom har ordnat tillfällig bostad på egen hand.

Nu väntar ytterligare några kalla vintermånader och Kalmar Stadsmission kommer att ha kvar husvagnarna som tillfälligt härbärge så länge det behövs.

Tilsammans med Pingstkyrkan, ordnar dom också så att det finns möjlighet för dom som behöver att komma till Lorensbergskyrkan för att duscha och få varm mat varannan dag.

Efter helgerna ska Kalmar Stadsmission prata med Kalmar Kommun för att se vad man kan göra tillsammans för att hjälpa Eu-migranterna.

– Vi kommer ta kontakt för vi ser att vi kommer behöva ha rådgivning och kanske ett permanent boende på någon camping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".