Släktingar till åtalad störde rättegång om rån mot tiggare

1:30 min

Målsäganden i fallet med de rånade tiggarna i Kalmar har blivit hotade inför dagens rättegång. Av det skälet avvisades två kvinnor från rättssalen.

I dag startade rättegången mot den man som misstänks ha misshandlat en grupp tiggare i centrala Kalmar i början av december.

Under rättegången i dag berättade de fem personerna om hot, misshandel och rån. De fem rumänerna hade varit på väg till Stockholm för att försöka tjäna pengar på att tigga. När de kom till Kalmar hade de knappt några pengar kvar och fick då hjälp av en landsman som nu misstänks för misshandeln.

Skrek att han var "boss"

Han visade dem platser där de kunde tigga. Senare på eftermiddagen kom han tillbaka och skrek att det var han som var "boss i stan" och att de måste betala och sedan ge sig iväg. 

Enligt de fem personerna hittade han tre av dem och misshandlade två, en man och en kvinna. Han kastade också en konservburk på mannen som träffade så illa att två tänder flög ut.

Sedan berättar de också om hur mannen slet till sig en väska där pengarna som de hade tiggt ihop under dagen fanns. Själv nekar mannen till anklagelserna och säger att han bara ville hjälpa sina landsmän.

Vittnen ska ha hotats

Efter att mannen greps berättade vittnena att de hade blivit hotade av släktingar till den misstänkte mannen. De skulle döda vittnenas familjer om de inte tog tillbaka sina anklagelser. Av det skälet avvisades också två kvinnor från rättssalen idag – men de hade svårt att acceptera det och kom tillbaka in i rättssalen:

– Jag ska inte göra någonting! ropade en av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista