En man står vid en skog. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
1 av 4
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Det sista stormvirket efter Gudrun körs iväg från timmerlagret i Ströby. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 4
Det sista stormvirket efter Gudrun körs iväg från timmerlagret i Ströby. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Stormfälld skog efter Gudrun. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
Virkeslager. Foto: Adam Ihse/TT
4 av 4
Byholma, försvarets nedlagda flygfält som blev tillfällig virkeslagringsplats efter stormen. Foto: Adam Ihse/TT

Lyssnarnas minnen av naturkatastrofen

Två lyssnare berättar om stormen Gudrun
7:56 min

Doften av tall. Utsikten från ett flygplan. Strömlöshet. Livsfarliga vägar. P4 Kalmars lyssnare har många minnen från dagarna för tio år sedan då Sydsverige drabbades av stormen Gudrun.

Så här skriver några lyssnare på P4 Kalmars Facebooksida:

"Hemma var vi utan ström i tre veckor. Min sambo var föräldraledig med dottern som skulle fylla 1 år den 29 januari 2005, vilket gjorde att han kunde elda i kaminen. Vi bodde i vardagsrummet och hade kök i det inglasade uterummet. Vatten ordnade vi på något sätt och sambon skaffade ett litet elverk."

"Glömmer aldrig den natten. Själva var vi på Lidingö den natten och jag sov inte mycket för jag trodde lägenhetsrutorna skulle komma in i sovrummet."

"Jag flög från Stockholm till Malmö några dagar efter och minns att alla träd låg ner och en massa skog var borta. Det såg ut som någon hällt en ask tändstickor över halva landet."

"Då jobbade jag i Silverdalen/Lönnebergas hemtjänst. Det var med fara för livet som vi tog oss ut i byarna för att hjälpa de brukare som bodde där. Kaffe hade vi med oss på termos så de kunde få sig en värmande kopp. Träden föll ganska bra över vägar och hus. Vi fick hitta omvägar för att kunna ta oss fram ibland."

"Bara några dagar innan kunde man gå ut i bara skjortan och ta in posten å njuta av en mild vinter vilket jag då gillar. Men sedan kom stormen å där på en kall å j....g vinter, jag bodde på landet då mellan Vena och Kristdala, där var vi utan ström å telefon i 14 dagar, det var tur att man kunde elda i pannan och även hämta vatten i brunnen."

"Jag kände inte igen mig när jag körde från Nybro och mot Jönköping via Vetlanda. Men en sak va rätt trevlig det luktade fruktansvärt gott i skogarna med tallbarrsdoft."

"Vi hade inga fysiska eller materiella förluster, vilket gör att jag kan tänka på Gudrun med ett leende. Jag är stolt över att vi med små medel klarade detta."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".