Håkan Gunnarsson. Arkivfoto: Nils Norling
Håkan Gunnarsson, EON. Arkivfoto: Nils Norling

Eon har grävt ner 3 000 km elledningar sedan Stormen Gudrun

"När stormen Gudrun kom så var det inte så mycket beredskap, varken hos oss eller i samhället i övrigt"
0:55 min

Efter stormen Gudrun för tio år sen har elbolagen arbetat med att göra elnätet mindre sårbart, bland annat med att gräva ner ledningar i marken, och därför mycket större beredskap i dag inför en storm.

Bara Eon har grävt ner 3 000 kilometer el-ledning i Kalmar län sedan Gudrun. Prislappen för detta är 1,2 miljarder kronor.

– Vid Stormen Gudrun var ungefär 30 procent av elnätet nedgrävt och ungefär 70 procent i luft. I nuläget har vi ungefär det omvända förhållandet, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon i sydöstra Sverige.

– Ungefär 70 procent av de lokala högspänningsledningarna är i dag nedgrävda eller isolerade luftledningar.

Alltså är ungefär 30 procent av Eons elledningar i länet luftledningar.

– Det nätet som finns i dag är då blandat, kan man säga. Det finns en bit luftledning påkopplat på det med en kabel. Därmed kan det bli ganska omfattande strömavbrott initialt, alltså när det börjar, men där vi har byggt om kan vi koppla in ganska snabbt igen sedan.

Har ni bättre beredskap också?

– Ja, då när stormen Gudrun kom så var det inte så mycket beredskap, varken hos oss eller i samhället i övrigt. Det har ju förändrats radikalt.

– Alla är ju på tå inför en storm och inför den som är på gång på lördag nu, kommer vi säkert att ha full beredskap med all personal som vi kan få tag på innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".