Kristoffer Blomberg tröttnade på den tidiga elitfokuseringen och startade klubben FBC Drag i Rockneby där alla är välkomna. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges radio
Kristoffer Blomberg tröttnade på den tidiga elitfokuseringen och startade klubben FBC Drag i Rockneby där alla är välkomna. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges radio

Elitfokus driver bort ungdomar från sporten

"Min son blev bortsållad"
1:49 min

Allt fler barn och unga som håller på med idrott i föreningsform slutar eller slås ut. Ett av skälen är klubbarnas ivriga jakt på resultat. I Småland har deltagartillfällena inom idrottsföreningarna minskat med 15 procent på 10 år.

Idrottsledaren Kristoffer Blomberg vill trotsa trenden och har startat en klubb där alla ska känna sig välkomna.

– Det är en klubb för alla, alla som vill hålla på med innebandy får vara med.

Vad tänker du om föreningar som satsar för tidigt på elitidrott?

– Det är tokigt. Det går emot alla mina principer.

I Småland, och landet i helhet, har antalet deltagartillfällen inom ungdomsidrotten minskat senaste tio åren. I Småland med 15 procent. En av anledningarna enligt riksidrottsförbundet är att föreningarna börjar med elittänkande för tidigt.

Egentligen är riksidrottsförbundets riktlinjer att idrotten för barn till och med tolv år ska vara lekfull och allsidig och resultaten vid tävlingar ska ges lite uppmärksamhet.

Men P4 Kalmar har talat med flera föräldrar som vittnar om en annan verklighet, alltifrån att bli bänkad som åttaåring och topplistor där de bästa lyfts fram. Också Kristoffer Blomberg har negativa upplevelser.

– Min son blev ju sållad, han var inte tillräckligt bra, så han fick söka sig till en annan klubb, det gjorde i både själ och som pappa, det gjorde fruktansvärt ont.

Kristoffer Blomberg som bildade innebandyklubben Drag norr om Kalmar som på ett år fått över 100 medlemmar, är övertygad om att det går att bryta trenden.

– Vi måste börja sudda ut det som varit och börja om från början och göra det roligt för varje barn, vi kan inte sträva efter medaljer och pokaler. Vi ska göra det här för barnens skull, inte för vår egen skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".