En tyst minut. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
P4 Kalmars redaktion samlades i en tyst minut för yttrandefriheten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Anja Thorkelsson. Foto: Malin Gustavsson
2 av 2
P4 Kalmars kanalchef Anja Thorkelsson. Foto: Malin Gustavsson

En tyst minut för yttrandefriheten

Kanalchef Anja Thorkelsson skriver idag om gårdagens omskakande händelse i Paris. En attack som är svår att förstå och väcker rädsla. 

P4 Kalmar är en redaktion bland många andra. Vi upplever oss i grunden trygga att utföra vårt arbete och har stor yttrandefrihet. En frihet som oftast känns okomplicerad och självklar.

Men gårdagens händelser i Paris visar att den friheten är långt ifrån självklar och möjlig att skydda.

Det är ett omskakande uppvaknande till en verklighet som vi har svårt att förstå och som väcker mycket rädsla. Men rädslan får inte stoppa journalistiken och rätten att med humorns hjälp provocera.

Idag är det nationell sorgedag i Frankrike och klockan 12 en tyst minut. I solidaritet med offren på tidskriften Charlie Hebdo och i försvaret för yttrandefrihetens olika uttryck samlas vi också i tystnad.

Vi tänker på dem som drabbats och påminner oss om att yttrandefrihet och demokrati inte kan tas för given, den måste vinnas varje dag i stort som smått och ibland med livet som insats.

Om du delar den synen är du välkommen att delta i dagens tysta minut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".