Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nina Hjelmgren. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Markus Schreiber/TT.
Nina Hjelmgren från Fojo i Kalmar, ett institut för fortbildning för journalister. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Viktigt att alla är med och stöttar yttrandefriheten

"Är förbannad, upprörd, ledsen, sårad och väldigt arg."
5:16 min

Nina Hjelmgren, som jobbar med att vidareutbilda journalister, menar nu att alla svenskar måste ställa upp för yttrandefriheten efter onsdagens attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. 

– Hallå alla ni som lyssnar! Ni måste förstå att ni måste ge oss vårt stöd i att upprätthålla det som handlar om grundläggande fri- och rättigheter när det handlar om tryckfrihet och yttrandefrihet. Vi måste få den debatten ut i hela samhället.

Det säger Nina Hjelmgren på Fojo, ett institut i Kalmar som vidareutbildar journalister.

Vilka tankar har gått genom ditt huvud sedan attacken?

– Det är inte bara tankar i huvudet, det är också känslor i hjärtat. Man är förbannad, upprörd, ledsen, sårad och väldigt arg.

Varför är det så viktigt att journalister kan kritisera allting?

– Utan att göra några jämförelser med det groteska som har skett i Paris så vet du också mycket mycket väl att vi journalister som jobbar till vardags hela tiden möter folk som inte gillar det vi gör. Att de inte porträtteras på ett sätt som de tycker gynnar dem eller att de ogillar ämnen som vi tar upp. Det är grunden i all demokratisk diskussion att man kan prata om precis vad som helst. Om de här människorna ska få hindra oss på något plan överhuvudtaget så är det en begränsing av grundfundamenten i vår demokrati.

Vad gör det för den enskilda invånaren att journalister inte kan skriva vad de vill?

– Censur. Det vi har i Sverige med ökande hot mot journalister på svenska redaktioner också, det är att man då självcensurerar. Att man låter bli att ta upp känsliga ämnen, låter bli att prata med personer som kanske hotar en. Man vill ju skydda sin familj, inte bara sig själv utan också sina barn. Det som händer då är att man självcensurerar sig.

Är det ett stort problem med hot mot journalister i landet?

– Ja det är det, och det är ett växande problem. Det är ett problem som vi borde ha tagit i för flera år sedan. Äntligen börjar de stora organisationerna, arbetsgivarna och även rikspolisen, förstå vilket problem det är. Ett av grundproblemen är att vi journalister inte anmält hoten, och det fortsätter vi att inte göra i den utsträckning vi borde. Vi borde anmäla varenda gång.

Är lösningen bara att anmäla?

– Nej den är att vi står gemensamt och hjälper varandra och stödjer varandra, så att de som hotar inte lyckas besegra det det handlar om: att hålla den fria diskussionen öppen.

Kan man begära av världens alla journalister att vara rakryggade och modiga?

– Vi kan inte begära det av den enskilda journalisten, men vi måste stärka varandra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".