Gesällen. Foto: White arkitekter.
Gesällen. Foto: White arkitekter.

111 hyresrätter byggs på Kvarnholmen

I dag togs det första spadtaget till ett helt bostadsområde placerat i Kalmars innersta kärna, Kvarnholmen. Flera byggnader med gavlarna mot Fiskaregatan ska få olika färg och höjd.

– Vi aktiverar den här delen av Kvarnholmen, säger Sven Gustafsson som är ansvarig arkitekt på White arkitekter. 

– Det här blir ett bidrag till handeln i centrum.

111 hushåll mitt i centrum kan skapa nytt liv till stadskärnan och tanken är att de som bor där ska bidra till handeln i butikerna.

HSB har redan börjat ta emot intresseanmälningar till de 111 nya lägenheterna. 

I byggnaderna ska det också finnas ett entréplan med butiker och garage med ett 60-tal platser. Inne på gården ska det finnas plats för 14 bilar.

Samtidigt försvinner ett stort antal parkeringar på den yta där bostäderna byggs. I dag höll HSB och Skanska tillsammans med arkitekten ett informationsmöte för handlare och grannar på Kvarnholmen. Kalmar kommun planerar samtidigt ett parkeringshus ett stenkast från det nya området.

Redan den 12 januari kommer ytan att börja hägnas in och IOGT-NTO:s gamla lokaler börjar rivas den 19:e. Hela parkeringen stängs den 2 mars. Arbetena kommer igång under samma månad. Under 2016 kommer byggnaderna att växa upp.

Först hösten och vintern 2017 sker inflyttning till lägenheterna i området. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".