Patrik Oldin. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Patrik Oldin, polisområdeschef för Sydöstra Götaland. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Långt kvar till målet för nya polisorganisationen

Införs efter hand
1:52 min

Den nya polisorganisationen som sjösattes vid årsskiftet är långt ifrån klar i praktiken. Just nu utreder polisen hur organisationen ska se ut. 

Patrik Oldin är polisområdeschef i det polisområde som i framtiden kommer heta Sydöstra Götaland:

– Parallellt med att vi jobbar som vanligt kommer vi att ta fram och införa hur den sista etappen ska se ut. Det är då vi ändrar om gränserna.

Patrik Oldin är ny chef för polisen i Kalmar län och Kronoberg och när omorganisationen väl är färdig kommer han vara chef för Sydöstra Götaland där Kalmar län och delar av Kronoberg och Blekinge kommer ingå.

Ska komma närmare medborgarna

Än så länge är det mycket som är oklart, inte ens när förändringen ska vara genomförd är säkert.

Patrik Oldin tror inte förändringen kommer innebära att några polisstationer försvinner. Hela tanken med omorganisationen är att fler poliser ska komma närmare medborgarna, men eftersom det inte kommer bli fler poliser kan en del få andra arbetsuppgifter än i dag.

Kan det innebära att mellanchefer måste börja åka radiobil?

– Ja det kan det innebära. Det kommer nog framförallt bli en förskjutning ut till lokalpolisområdet som kommer finnas närmast medborgarna, säger han.

Utredare kvar i Oskarshamn

Området kommer bestå av flera lokalpolisområden, bland andra Nybro och Västervik. Oskarshamn kommer att tillhöra Västervik. För Oskarshamns del innebär det att till exempel arrestens vara eller icke vara just nu utreds. Det innebär inte att utredningsverksamheten kommer att försvinner, säger Patrik Oldin.

– Utredare kommer garanterat finnas kvar i Oskarshamn. Geografi är en faktor som vi måste ta med, vi kan inte låta folk som ska komma på förhör till oss köra sju mil, säger han.

50 poliser i Nybro

I lokalpolisområdet Nybro där bland annat Högsby och Tingsryd ingår ska omkring 50 poliser arbeta – många fler än i dag. Frågan är hur det ska lösas.

– Om det kommer att lösas genom att vi förflyttar folk dit eller att vi sätter dit folk allt eftersom vi får nyanställningar har jag inget svar på i dag, säger Patrik Oldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".