SD:s logotyp och kommunhus. Foto/grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto/montage: Nick Näslund/Sveriges Radio

SD tar plats i 10 av 12 kommunstyrelser

"Andra partier kanske måste revidera bilden av oss"
1:32 min

Sverigedemokraternas inflytande på kommunpolitiken kommer öka den kommande mandatperioden. Partiet har nu fått plats i tio av tolv kommunstyrelser i Kalmar län och de har tagit mandat i alla kommuner.

– Det känns bra, jag känner att det är ett stort ansvar och jag känner riktigt stor ödmjukhet, säger Veronica Johansson (SD) i Högsby.

Hon är en av de sverigedemokrater som hoppas kunna påverka politiken mer nu.

I december bestämde Kalmar läns kommunpolitiker vilka som ska sitta i deras kommunstyrelser – kommunstyrelsen som kan liknas vid kommunens regering där de största partierna finns med.

Där fattas många viktiga beslut och olika förslag behandlas också där innan de lämnas vidare till kommunfullmäktige.

Med en plats i kommunstyrelsen följer mer information och insyn och också mer inflytande för de politiker som sitter där.

I Torsås har partiet fått plats även i nämnder och bolagsstyrelser, något som ger ytterligare makt.

SD är långt ifrån accepterade bland andra politiker. Sverigedemokraterna i Högsby berättar om andra politiker som vänt ryggen åt dem när de kommit till möten i kommunfullmäktige. Kanske kommer partiet att bli mer accepterat nu.

– Andra partier ser att de kanske måste revidera bilden av oss, säger Veronica Johansson.

SD i Högsby menar att de är som vilket parti som helst. De säger att de har mängder av förslag som handlar om annat än invandringsfrågan. De vill ännu inte uppge vad de har för förslag i de kommunfrågor som rör invandring.

– Det ska vi be att få återkomma om, säger Leif Gustafsson som är ordförande i Sverigedemokraterna i Högsby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".