Snöoväder vid vattnet. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

SMHI: Stormen Egon är här

SMHI: "Stormbyar i kväll och inatt"
2:46 min

SMHI varnar för kraftiga vindar  med stormbyar kommer i Kalmar län. Under dagen höjde SMHI sin varning till klass 2 gäller i hela Kalmar län. Stormbyar kan sent i kväll och i natt komma upp i 25 m/s.

Direktrapport: Följ utvecklingen av stormen och läget i trafiken

Under dagen har snö och snöblandat regn som följts av regn dragit in över länet, men det är bara början på ett mycket besvärligt väderdygn.

– Man kan säga att nederbörden ligger lite före vinden. Vinden är under ökande men maximum för den blir inte förrän i kväll och i natt, säger Christer Bengtsson på SMHI i Malmö.

Det är under lördagen en hel del snö och snöblandat regn som faller över stora delar av Götaland och Kalmar län. Det här övergår senare i mer regn, men det är bara början på ett riktigt stökigt väderdygn menar Christer Bengtsson.

– Vinden vrider under eftermiddagen till sydväst och senare väst och ökar den och blir hård med vindbyar på 21-24 m/s och sedan i kväll så ökar den ytterligare och i kväll och i natt är det risk för stormbyar på 25 m/s och det är en klass 2-varning utfärdad för Kalmar län och kanske kan den hänga i även in över lördagen.

Och vi kan räkna med att det kan bli ganska stökigt på vägarna med den blöta snön som kommer först och sedan vinden som förvärrar under kvällen och natten.

– Jag tycker man ska förbereda sig inledningsvis stökigt på vägarna och senare mer generellt kan det vara träd som ramlar och så vidare, så det är inget vidare väder. Och som sagt vinden är på gång så det är inte alls att den nått max det sker inte förrän senare i kväll och i natt, säger Christer Bengtsson på SMHI.

En klass 2-varning innebär: en väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV. (källa: SMHI)

Vi följer väderutvecklingen och om det behövs sänder vi extra eller lägger information på vår hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".