Kraftledning. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Eon: "Kan dröja innan alla får tillbaka strömmen"

Håkan Gunnarsson: "Allvarligt läge"
1:14 min

Det kan dröja till måndag eftermiddag innan strömmen är tillbaka hos de av av Eons kunder i Kalmar län som är utan ström. Öland är hårdast drabbat. Eons regionchef Håkan Gunnarsson bedömer läget som "ganska allvarligt".

Vid 23-tiden på söndagskvällen var 1 364 hushåll fortfarande utan ström.  

– Det ser ju ganska allvarligt ut. Det är många kunder som är strömlösa i länet just nu. Och jag tror det är ganska många träd som har ramlat i skogarna den här natten, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon, Sydöstra Sverige.

Under söndagsförmiddagen har Eon och andra kraftbolag kunnat skicka ut sin personal och börja laga ledningar som gått sönder. Man har även försökt koppla om strömmen för att ge elen tillbaka till abonnenter. Värst drabbat har Öland varit där runt hälften av de strömlösa finns.

Men trots att man jobbar på så snabbt man kan och att antalet som får tillbaka elen blir fler under söndagen så tror Håkan Gunnarsson ändå att det för vissa kan komma att dröja ett eller ett par dygn.

– Jag misstänker att det dröjer till någon gång under morgondagen (måndagen), kanske till och med längre. Det är lite svårt att ge sådana här prognoser i det här tidiga skedet, innan man har sett hur det ser ut där ute. För det kan ju vara riktigt jäkligt på sina ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".