Lyssnarbild: Jens Gustafsson tog den här bilden på vägen mellan Högsby och Fågelfors. Foto: Jens Gustafsson/Lyssnarbild
1 av 3
Jens Gustafsson tog den här bilden på vägen mellan Högsby och Fågelfors. Trädet hänger mot en telefonledning. Foto: Jens Gustafsson/Lyssnarbild
Anna och Kerstin Larsson. Foto: Sofia Walve/Sveriges Radio
2 av 3
Stormen Egon förstörde glasrutor i Anna Larssons växthus i Läckeby, dottern Kerstin hjälper till att plocka glas. Foto: Sofia Walve/Sveriges Radio
Ölands folkhögsskolas skylt blåste över vägen. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
3 av 3
Ölands folkhögsskolas skylt blåste över vägen. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Egon blåste ner träd och orsakade strömavbrott

P4 Kalmars Sofia Walve sammanfattar följderna av Egon
1:39 min

Kalmar län var ett av dom värst drabbade av stormen Egon i helgen. Nedfallna träd skapade en hel del problem med framkomligheten och många strömavbrott. Som mest var det drygt 14 000 hushåll utan el i länet.

Kraftiga stormbyar fick många träd att falla och försvårade framkomligheten på både små och stora vägar under lördag natt och söndag. Men hur mycket skog som blåst ner är svårt att överblicka ännu.

Strömmen bröts på många håll, som mest var omkring 14 000 hushåll strömlösa i länet.

I Hultsfred, där många hushåll var utan el stora delar av söndagen ordnade kommunen flera värmestugor, där folk kunde värma sig, hämta vatten och larma räddningstjänsten.

Det påbörjade bygget av Färjestadens nya mellanstadieskola på Öland, har blåst sönder i stormen.

De första väggarna till den nya skolan restes förra veckan, men kunde inte stå emot stormvindarna när Egon drog förbi. Nu ligger dom över varandra i en hög - som ett korthus som rasat ihop.

Ölands folkhögskolas stora skylt blev ett vindfång och bröts av. Och grenar och andra föremål kastades omkring och orsakade både små och stora skador runt om i länet.

Anna Larsson i Läckeby låg sömnlös när stormen ven. Tidigt på söndagmorgonen upptäckte hon skadorna på växthuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".