Närbild på Kalle Sandström. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.
Kalle Sandström (S) tror att mer gemensamma taxor kan bli verklighet inom några år. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio

Stor prisskillnad att pendla över länsgränsen

"Vi har uppmärksammat det här problemet"
1:41 min

Att pendlare som åker kollektivt över en länsgräns betalar mycket mer än den som åker en lika lång sträcka inom länet är ett problem, det säger landstingspolitikern Kalle Sandström (S) i Blekinge.

Varje landsting sätter sina egna taxor för kollektivtrafiken i länet och det gör att det kostar mer att pendla över en länsgräns än inom länet - trots att du åker en lika lång sträcka.

Åker du till exempel nio mil inom Blekinge med ett månadskort så kostar det dig 995 kronor. Åker du en lika lång sträcka mellan Karlshamn och Hässleholm, och därmed korsar länsgränsen västerut, kostar det 1 665 kronor. 

– Det är inte alls bra. Vi ser ju behovet av att våra invånare kan röra sig över större områden både för studier och arbetspendling, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S). 

Skillnaden för att åka en ungefär lika lång sträcka kan alltså bli så mycket som 670 kronor per månad. 

– Det här är problem som vi har uppmärksammat och som vi nu diskuterar inom det sydsvenska samarbete som har pågått. Vi har en tydlig inriktning på att vi behöver hitta en gemensam taxa och ett gemensamt organ som kan fastställa de här taxorna så att vi kommer undan den här problematiken, säger Kalle Sandström.

Inom ett par år hoppas och tror han att gemensamma och mer lika taxor kan vara verklighet. 

Så mycket kan dina kollektiva mil kosta:

Vi har jämfört sträckor som är ungefär lika långa, cirka 9 mil. Och det visar sig bli stor skillnad vad månadskortet kostar när du korsar en länsgräns.

Inom Blekinge: 995 kr
Karlshamn - Hässleholm: 1665 kr
Karlskrona - Kalmar: 1640 kr
Ronneby - Växjö: 1380 kr

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".