Extremhalka runt Vimmerby.
Extremhalka runt Vimmerby. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Blixthalkan slog till - stoppade skolbussar

Många elever kom försent till skolan
2:10 min

På tisdagsmorgonen slog extremhalka till mot Kalmar län. Värst drabbades trakterna runt Vimmerby där flera skolskjutsar inte kunde köra på grund av det hala väglaget.

Nils Erik Johansson kör skolbuss på landsbygden utanför Vimmerby och var ute och körde skolelever på de glashala vägarna på tisdagsmorgonen.

– Total blank-is var det, det gick väldigt sakta, säger han till P4 Kalmar.

– Det var på gränsen, men man får planera och ta det lugnt, fortsätter Nils Erik.

Det var många elever som kom sent till sina skolor på tisdagen då flera skolbussar inte kunde köra på de glashala osandade vägarna.

Många som jobbar runt om i kommunen tvingades också ta omvägar för att undvika de värsta vägarna när de skulle till jobbet.

Sådana här problem med halka uppstår några gånger varje vinter. Men det går att undvika de stora problemen, menar Nils Erik Johansson, om man bara kommer igång med halkbekämpningen i tid och inte väntar med att skicka ut sandbilarna.

– När det är sådana här grejer efterlyser man ju att de är ute på nätterna och jobbar och ser till så att alla småvägar är sandade ordentligt. Vi har ju mycket skoltrafik som går ute på byarna och barn som åker till skolan. Nu fick vi se de här följderna i morse, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".