Brevlåda. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lyssnartips

Tusentals Kalmarbor har långt till posten

Det är en lång process att hitta ett nytt postombud
1:05 min

Sedan två månader tillbaka har 5 000 hushåll i norra Kalmar fått det betydligt längre att köra, när de ska hämta paket på posten.

Postnord sa upp avtalet med det förra utlämningsstället i Berga centrum och nu måste kunderna åka till Lorensbergsleden och Postnords företagscenter.

– Jag skulle köpa frimärken på macken, men då var inte de postombud längre, berättar kunden Malin Sjöström.

– Då fick jag gå upp hit till Ica och det är lite jobbigt för jag har precis opererat mitt knä. Min sambo har fått åka långt för att hämta paket. Det är tråkigt, det får de ändra på.

Kenneth Storm är teamchef för ombudsverksamheten i södra Sverige på Postnord, som Posten numera heter. Han säger att det är en lång process att hitta ett nytt postombud, eftersom Postnord har höga krav på sina samarbetspartners:

– Vi tittar på öppettider, geografiskt läge, parkeringsmöjligheter, handikappanpassning, ekonomi och lagerkapacitet. Vi ser att e-handeln hela tiden ökar och det är ett angenämnt problem.

P4 Kalmar: Hur akut är det att hitta ett nytt utlämningsställe till de 5 000 hushåll som nu får åka ganska långt?

– Det viktiga är att vi hittar ett bra alternativ. Med ett bra alternativ menar jag att det också är långsiktigt. Det är en stor process att få igång ett nytt ombud, med ny teknik och utbildningar, och då vill vi kunna sikta långt. Förhoppningsvis har vi hittat en lösning under våren – och då informerar vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".