Inger Rydbrink med handlingar. Montage. Foto: Victor Blomberg/Sveriges Radio
Inger Rydbrink. Montage. Foto: Victor Blomberg/Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar

Experter: Kommunala miljoner till Kährs bröt mot lagen

"Helt olagligt och i strid med kommunallagen"
1:35 min

Nybro kommun betalade 3,5 miljoner för en väg inne på företaget Kährs område 2010. Det var ett brott mot kommunallagen enligt experter på förvaltningsrätt.

Stora lastbilar kör in och ut på vägen som leder in till Kährs lager. Där inne på området fortsätter vägen som kommunen byggde för skattebetalarnas pengar.

Skälet till att kommunen byggde vägen var det stora lagret som Kährs byggde. 30 lagerarbetare som var placerade i Kalmar fick därmed börja jobba i Nybro istället.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet är det här ett olagligt företagsstöd:

– Om man tänker sig att ge stöd av arbetsmarknadsskäl så är det helt olagligt och i strid med kommunallagen. De här kommunala medlen ska ju användas till barnomsorg och äldreomsorg.

Ironiskt nog blev inte det totala antalet anställda fler på Kährs Nybrofabrik de följande åren, enligt företagets personalavdelning.

Lagerarbetarna flyttades från Kalmar till Nybro – men totalt blev jobben på Kährs inte fler. I december 2010 var det 720 anställda i Nybrofabriken och i december 2011 var det lika många. I december 2012 hade antalet anställda sjunkit till 690.

Först förra året blev det fler anställda igen på Kährs, men det hade inget att göra med lagerflytten 2010.

– Jag tror att skattebetalarna till syvende och sist har tjänat på detta, säger Inger Rydbrink som var kommunalråd när beslutet fattades.

Hur då?

– Jag tänker att vi har arbetstillfällen och vi värnar ett stort och viktigt företag.

Är det okej att bryta mot lagen för att göra så här?

– Vi har ju aldrig diskuterat det här med att bryta mot lagen, men jag skulle vilja säga: ja.

Dagen efter intervjun kontaktar Inger Rydbrink P4 Kalmar och förtydligar sitt uttalande. I ett mejl skriver hon att hon anser att det var rätt beslut som fattades, men tycker inte att kommunen har brutit mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".