Sälen Torsten har simmat runt i bassängen i nästan tre månader. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
1 av 3
Sälen Torsten. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Dammen på OKG där sälen Tosten håller till
2 av 3
Bassängen på OKG där sälen Torsten håller till. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Sälen Torsten. Foto: Leif Johansson
3 av 3
Sälen Torsten håller koll på vilka som kommer på besök vid bassängen. Foto: Leif Johansson

Sälen Torsten är ännu fast inne på OKG

Torsten stödmatas med strömming i bassängen
7:54 min

I nära tre månader har sälen Torsten simmat runt i en av kylvattenbassängerna utanför kärnkraftverket i Oskarshamn. Detta trots att många försök gjorts att fånga in den genom att locka med strömming.

– Jag tror att hon har det ganska bra, men det är ju inte hennes rätta element. Hon ska ju naturligtvis vara ute i havet med sina släktingar och vänner, Anders Österberg på OKG.

Det var i höstas som sälen, som fått namnet Torsten, dök upp i bassängen. Hon hade då simmat genom ett flera hundra meter långt rör under vattnet. I detta rör är det väldigt strömt så hon orkar inte simma ut samma väg. 

– Ambitionen är naturligtvis att försöka fånga upp henne och få ut henne i havet igen. Vi gör försök men sedan måste vi låta henne vila emellanåt för hon blir lite stressad när man försöker fånga henne.

Mat får Torsten genom stödmatning av personalen på OKG. Dessutom kommer det in fiskar, bland annat flundror, genom samma rör som hon tog sig in i.

Finns det en risk att hon tar sig ännu längre in i området?

– Hon kommer inte längre än såhär, för sen finns det olika typer av rensverk som är mycket mycket finmaskiga. 

Hur länge kommer hon vara kvar?

– Det är omöjligt att säga. Vi har gjort ett flertal försök att fånga henne. Men i och med att det är strömt i dammen så är det svårt att få nätet att smita åt kring henne, så hon hittar alltid en väg ut. Vi får väl fundera ut något annat sätt att göra det på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".