Stridande Kalmarbo död i Ukraina

Berättade om sin delaktighet på nätet
0:44 min

Den våldsbrottsling från Kalmar som stridit i en utländsk bataljon i Ukraina är död. Enligt Kvällsposten omkom 31-åringen i en olycka när trupper skulle förflyttas med bil.

Mannen är bland annat dömd för att ha organiserat en tortyrliknande misshandel.

– Han har levt hela livet i ett utanförskap. Med Ukraina fick han en uppgift i livet. Plötsligt var han någon, säger mannens mamma för Kvällsposten.

Hon berättar att hon försökte förtränga att sonen faktiskt tänkte åka till Ukraina och strida. Det gjorde han i september förra året.

P4 Kalmar har tidigare berättat att den 31-årige mannen i en intervju på Youtube berättat att han ville kämpa för Ukraina mot Rysslands president Putin och att han stred för Azovbataljonen.

Enligt Kvällsposten har människorättsorganisationen Amnesty International riktat kritik mot de frivilliga som tar sig till Ukraina för att delta i strider. Sedan tidigare är det känt att flera svenska nazister deltar i kriget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".