Prototyp av ljuddämpare. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

FIM satte ner foten i frågan om ljuddämpare

Efter många turer kring vilka ljuddämpare som ska vara tillåtna inom speedwaysporten så har internationella förbundet kommit med ett besked som ifrågasätts i Sverige.

Internationella förbundet FIM meddelar att fyra olika ljuddämpare godkänts och skall användas från och med nu. Tre modeller är engelska och en kommer från Polen. Den svenska lösningen som Conny Samuelsson från Rumskulla och Bertil Andersson från Nybro gjort har däremot inte godkänts.

Den svenska duon som lagt ner mycket tid och pengar på sin lösning ställer sig frågande till varför inte deras ljuddämpare också får tummen upp.

Vid de senaste mätningarna av ljudnivån som gjordes i England innan jul så låge både den svenska och ett par av konkurenterna lite över gränsvärdet på 112 decibel. Ändå har de andra ljuddämparna fått godkänt men inte den svenska.

Conny Samuelsson tycker testerna bedömts på fel sätt och har krävt svar direkt av FIM hur det egentligen gått till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".