Mathias Karlsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
1 av 2
Mathias Karlsson (FP). Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Jan Johansson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Johansson (SD). Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Sista ordet inte sagt om Sagabiografen i Oskarshamn

För stort åtagande enligt FP, M, KD och SD
1:38 min

Frågan om Sagabiografens framtid i Oskarshamn är inte helt avgjord. Ärendet ska upp i kommunfullmäktige också och nu funderar motståndarna i kommunen på nya strategier.

Folkpartiets Mathias Karlsson konstaterar bland annat att bygglovet skulle kunna överklagas, eftersom det kan hota kulturhistoriska värden.

– Ett sätt är att överklaga och använda sig av den nya informationen som har tillkommit, säger Mathias Karlsson, som tänker fortsätta slåss för att majoriteten i Oskarshamns kommun ska bromsa processen med att bygga om Sagabiografen till en biostad.

Han anser bland annat att man måste se över möjligheten att bygga om utan att hota det konst- och kulturhistoriska värdet, och han hänvisar till länsmuseets färska rapport som gör klart att det kan handla om ett lagbrott att göra stora förändringar i byggnaden.

Folkpartiet ska ta upp frågan om möjligheten att överklaga bygglovsbeslutet på sitt gruppmöte nästa vecka.

– Vi skulle ju kunna väcka det, men det skulle lika gärna kunna vara en privatperson eller någon av intresseorganisationerna som skulle vilja göra det, säger han.

Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigdemokraterna röstade nej till att bevilja bygglov i samhällsbyggnadsnämnden i tisdags och ett annat skäl till deras motstånd är att de är kritiska till att kommunen ska ta ett så stort ekonomiskt ansvar för en verksamhet som kan komma att kosta mycket i drift i framtiden.

– Projektet i sin helhet skulle kunna fördjupas mer, man skulle kunna ta in fler aktörer att titta på det, säger Mathias Karlsson.

Inför kommunfullmäktiges möte i början av januari ställde han en rad frågor till majoriteten för att få veta hur de har tänkt. Bland annat frågade han hur upphandlingen går till, vilka kostnader man räknar med, hur långt avtal man har skrivit med Folkets Hus och Parker och hur kommunen tänker agera om det inte finns någon aktör som vill driva bioverksamheten i framtiden.

Fullmäktige ville inte svara då så Mathias Karlsson ser fram emot att få svar på nästa möte istället i början av februari.

Han är inte ensam om att fortsätta motståndet, Sverigedemokraternas Jan Johansson är också på krigsstigen.

– Vi har pratar om namninsamlingar, men det är en ganska omständig procedur, men finns det möjlighet att överklaga då fördröjer man åtminstonde ärendet, säger Jan Johansson (SD).

Fakta: Nya biografen

I går började kommunen öppna de anbud som har kommit in inför renoveringen av Sagabiografen, upphandlingen började efter ett positivt förhandsbesked i höstas. Tanken är att biografen ska stänga om två veckor för att öppnas igen som ny biostad med tre salonger i december 2015.

Själva renoveringen beräknas kosta 28 miljoner varav 12 miljoner kommer från SKB:s så kallade mervärdespengar.

Sagabiografen i Oskarshamn invigdes 1940. 2002 utsågs den till Årets biograf av riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".