Ariel Diaz Garcias berg- och dalbana i närbild. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
1 av 2
Ariels berg- och dalbana i närbild. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Ariels berg- och dalbana under konstruktion. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Ariels berg- och dalbana under konstruktion. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Diaz Garcias berg- och dalbana symboliserar våra liv

Konstnären har byggt en berg- och dalbana i Oskarshamns konsthall
7:17 min

I morgon öppnar en utställning i Oskarshamns konsthall där konstnären Arial Diaz Garcia har byggt en berg- och dalbana. Han hoppas att den ska ge ny energi till Oskarshamn konstliv så att fler vågar bygga stort och utmana gränserna i stan.

Berg- och dalbanan är det stora verket i utställningen som är en fortsättning på den som Ariel Diaz Garcia visade i Kalmar före jul. Legal Trafficking del 2 handlar återigen om konsumtion, vår konsumtion av information och liv.

Det är som att Ariel vill varna oss, välj vad du konsumerar med omsorg, annars blir du en robot, din hjärna en lastpall och ditt hjärta digitalt.

Berg- och dalbanan symboliserar våra liv, en transportkedja av lastpallar där armar och ben, och andra kroppsdelar åker förbi. Vi människor färdas på en berg- och dalbana genom livet, som produkter, fulla med information, olika känslor. Varje dag. Upp och ner.

Själv befinner han sig i en situation som gör att livet svänger rejält. Ariel är allvarligt sjuk i cancer och att arbeta med konst är en utmaning eftersom ideerna aldrig tar slut, däremot kan tiden göra det. Han hoppas att berg- och dalbanan ska inspirera till ny energi i Oskarshamn konstliv så att fler vågar bygga stort, skapa installationer och utmana gränserna i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".