Inget åtal för paraffinutsläppet

Det blir inget åtal efter det stora utsläppet av paraffinolja som nådde sydöstra Öland i slutet av förra året. 

Insamlingen av paraffinet har upphört men eftersom det blåst stark vind och vattnet stigit, tror kommunen med att det mesta av det som inte samlats in, har blåst iväg.

– Jag tycker så klart att det är tråkigt att det tydligen inte ens går att försöka, säger Cajsa Lindberg, Miljöchefen i Mörbylånga.

– Vad jag förstått så loggas ju en massa information om alla transporter så kanske kunde man fått fram lite mer information. Det finns väl inte tillräckligt med resurser att utreda allt och då lägger man sannolikt ner sånt som inte verkar kunna bli så framgångsrikt.

Utsläppet av paraffinolja har väckt frågan om inte samhället borde kunna sätta större press på rederierna för att göra något åt problemet. Strax innan jul skrev Mörbylångas kommunalråd (M) ett brev till såväl näringsministern som transportstyrelsen för att uppmärksamma dem på det hela.

P4 Kalmar har tidigare också berättat om Transportsstyrelsens expert på området som i slutet av januari kommer delta på ett möte där liknande utsläpp diskuteras på internationell nivå.

Danmark och Tyskland är länder som drabbats hårt när fartyg gjort rent sina tankar med parafinnolja till havs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".