Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Färre vårdplatser ska lösa bemanningsproblem

"Vi vill inte ha så lösa planeringsförutsättningar så vi tog ett sånt här beslut"
1:13 min

Västerviks sjukhus minskar antalet vårdplatser på medicinklinken på grund av brist på sjuksköterskor. Henrik Holmberg, sjukhuschef i Västervik, säger att man planerar för en temporär neddragning som kan sträcka sig över sommaren.

Åtta av knappt 70 platser försvinner meddelade landstinget i Västervik tidigare under fredagen. Henrik Holmberg är sjukhuschef i Västervik

– I normalfallet kanske man tror att bemanningen ska lösa sig. Men vi vill inte ha så lösa planeringsförutsättningar så vi tog ett sådant här beslut ganska tidigt.

– Det kan mycket väl vara så att det kan lösa sig under tiden fram till första mars, eller under vårkanten. Men vi planerar för en temporär neddragning som sträcker sig fram eller till, eller kanske över sommaren.

Sjukhusen i Sverige har svårt att få tag på sjuksköterskor. För Västervik betyder det att man drar ner på platserna på medicinkliniken. Det betyder att risken för överbeläggningar ökar.

I snitt har man haft 80 procentig beläggning, vissa tider på året är siffran högre, vissa lägre.

Men Henrik Holmberg menar att den nivå man hamnar på nu räcker - även om marginalerna blir mindre och risken ökar att det ska bli fullt på klinkien.

– Det man har att ta till då är överbeläggningar. Det har landstinget i Kalmar län i allmänhet och Västerviks sjukhus i synnerhet varit väldigt bra på att inte ha så mycket överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Men det är klart att det finns en risk och det är något vi måste möta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".