Västerviks sjukhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Sköterskekris kan hota i sommar

Lättare att locka personal på de större orterna och där det finns vidareutbildning
1:09 min

Fredagens besked att var tredje vårdplats på medicinavdelningen vid Västervik sjukhus tas bort från 1 mars ökar oron inom landstinget hur man ska klara bemanningen, inte minst till sommaren. Orsaken till åtgärden är ju sjuksköterskebrist

– Det är illavarslande att bristen på sjuksköterskor nu är så stor på Västerviks sjukhus, att man inte klarar av att hålla alla vårdplatser öppna ens under vinterhalvåret. Det inger farhågor om ännu större nerdragningar till sommaren, skriver Kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

Ledningen för sjukhuset är inte så pessimistisk. Man hoppas att åtgärden ska bli tillfällig och att det ska bli lättare att få tag på sjuksköterskor om ett drygt år. Då går de första som läst till sjuksköterska i Västervik ut.

Men det är många som slåss om de här sjuksköterskorna, säger Henrik Holmberg som är sjukhuschef i Västervik.

– Det är klart att de där femton ska räcka till Västerviks sjukhus, men de ska också räcka till Västerviks kommun och Vimmerby kommun. Det är många som behöver sjuksköterskor i dag.

Det är inte bara sjukhusen som behöver sjuksköterskor. Både kommuner och privata vårdgivare är ute efter samma kompetens.

Det betyder att många har svårt att hitta personal. De mest attraktiva orterna och de som har sköterskeutbildning hos sig lyckas bäst medan andra alltid får kämpa för att fylla sina behov.

Det blir inte lättare av att många sjuksköterskor väljer att ta ut norsk legitimation och jobba där, med betydligt högre lön än de får i Sverige.

Men Henrik Holmberg tror inte att just Västervik drabbas så hårt, utan menar att man bland annat har hög lön som borde locka nyutbildade sjuksköterskor.

– Är det någonting vi är bra på  Västerviks sjukhus så är det goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter där du har väldigt stor chans att påverka vad just du vill jobba med.

.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".