Helen Torstensson enhetschef på Alternativ till Våld. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Helen Torstensson enhetschef på Alternativ till Våld. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Anmälningarna om barnmisshandel ökar

Går att förändra föräldrarnas beteende
1:39 min

Förra året gjordes över 200 polisanmälningar om misshandel av barn upp till 14 år gamla i Kalmar län. På Alternativ till Våld vill man hjälpa föräldrarna att ändra kurs.

– Vi får ju kännedom om och träffar föräldrar som utövar fysiskt våld mot sin barn – som slag, sparkar, örfilar, säger Helen Torstensson, behandlare och enhetschef på Alternativ till Våld i Kalmar som hjälper familjer i södra länsdelen.

– Men det förekommer också att de använder tillhyggen som brödkavlar, pinnar, eller kastar saker på dem, håller fast dem.

Det finns inget som säger att föräldrar slår sina barn oftare i dag men anmälningarna om misshandel är fler idag än för tio år sen.

I Kalmar län polisanmäldes förra året 214 fall av misshandel där barnen var 14 år som mest och där gärningsmannen och offret var bekanta med varrandra.

Ökningen av antalet polisanmälningar är tydligast när det gäller barn i förskoleåldern. Där handlar det nu stadigt om över 60 polisanmälningar om året de senaste fyra åren, medan det under åren 2003-2010 låg på mellan 20 och 45 om året. Orsaken antas vara en ökad benägenhet från samhällets sida att slå larm.

Egentligen är problemen större än så här. Helen Torstensson ser minst lika allvarligt på den psykiska misshandeln de också möter.

– Det handlar om att man nedvärderar sitt barn, man avvisar sitt barn bryskt, att man talar om för dem att de inte är välkomna i familjen, att de förstör och är orsaken till familjens problem, att man önskar att de inte hade funnits. Det är det värsta man kan få höra från sin förälder.

Helen Torstensson är övertygad om att det ofta går att förändra föräldrarnas betende.

– Det finns all anledning för föräldrar som går över gränsen att få hjälp att reparera det, det är ett tufft arbete, men det är värt varje sekund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".