Stadshuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Pulverbrevet till Kalmar kommun var ofarligt

Det brev med vitt pulver som kom med posten till Kalmar kommun under fredagen innehöll inte något hälsofarligt. Det visar en analys som Folkhälsoinstitutet gjort.

Brevet togs under fredagskvällen hand om av den bombgrupp som kallats upp från Malmö.

Nu ska brevet skickas vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för vidare analys.

– Dels för att ta reda på vad det är för pulver och dels se om det finns några spår på brevet, säger P-O Jansson, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Brev med pulver har de senaste veckorna skickats till flera myndigheter i landet, bland annat regeringskansliet i Stockholm, Kronofogden i Malmö, ett bostadsbolag i Gällivare, polisen i Umeå och polisen i Helsingborg 

Analyserna även från de fallen har gett lugnande besked, alltså att pulvret inte varit farligt, för de som öppnat breven. De kommunanställda i Kalmar som var med när brevet sprättades upp har tagit antibiotika i förebyggande syfte. Det gjorde även någon polis.

Polisen har efter händelsen och dramatiken under fredagen inlett ett undersökning om olaga hot. Motivet till pulverskickandet är hittills höljt i dunkel.

– Vi håller på med en kartläggning om vad som har hänt de senaste veckorna och vad är det för pulver, sa Bertil Olofsson som är chef för polisens bombskydd tidigare i veckan.

Han tror att syftet är skrämma och ställa till stora konsekvenser för olika samhällsfunktioner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".