Två män plockar paraffinklumpar från stranden. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
I flera dagar samlades paraffinklumpar in vid stranden på sydöstra Öland. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Inget åtal för paraffinutsläppet

Det blir inget åtal efter det stora utsläppet av paraffinolja som nådde Sydöstra Öland i slutet av förra året. Miljöchefen i Mörbylånga Cajsa Lindberg säger till P4 Kalmar att beskedet varit att utsläppet inte gick att utreda.

Insamlingen av parafinklumparna har upphört men eftersom det blåst stark västlig vind och vattnet stigit räknar kommunen med att det mesta av det som inte samlats in blåst iväg någon annanstans.

– Jag tycker så klart att det är tråkigt att det tydligen inte ens går att försöka, säger Cajsa Lindberg om beskedet att utredningen lagts ned.

– Vad jag förstått så loggas ju en massa information om alla transporter så kanske kunde man fått fram lite mer information. Det finns väl inte tillräckligt med resurser att utreda allt och då lägger man sannolikt ner sånt som inte verkar kunna bli så framgångsrikt.

Utsläppet av parafinnolja har väckt frågan om inte samhället borde kunna sätta större press på rederierna för att göra något åt problemet. Strax innan jul skrev Mörbylångas kommunalråd (M) ett brev till såväl näringsministern som transportstyrelsen för att uppmärksamma dom på det hela.

P4 Kalmar har tidigare också berättat om Transportsstyrelsens expert på området som i slutet av januari kommer delta på ett möte där liknande utsläpp diskuteras på internationell nivå.

Danmark, men också Tyskland är länder som drabbats hårt när fartyg gjort rent sina tankar med parafinnolja till havs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".