Födelsemånader för fotbollsspelare. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

Tidigt födda på året dominerar lagsporterna

Skillnaderna är slående
6:44 min

Ungdomar som föds sent på året har mycket svårare att hävda sig i idrotten, främst inom lagsporterna. Och nu varnar idrottsrörelsen för en alltför tidig åldersindelning av barnen.

– Det gallras väldigt hårt och statistiskt är 70 procent av spelarna i TV-pucken födda under årets sex första månader, säger Gereon Dahlgren som studerat födelsedatumen noga.

Han har gått igenom samtliga TV-puckenspelare under 10 år och statistiken är tydlig. De som är födda första halvåret domierar i varje årskull.

– I en fysisk sport som ishockey har man en stor chans att komma längre om man är född tidigt på året. Så ser det ut i lagsporterna där fysiken är viktig.

Det är inte bara bättre fysik som gynnar de som är födda tidigt på året, utan de har ofta även ett menalt försprång enligt Gereon Dahlgren.

– Man kan vara 10 till 11 månader äldre i mognad och kommit längre i livet, vilket ger bättre förutsättningar.

Beroende på vilken sida nyår man är född ger skillnad då unga idrottare tidigt hamnar i åldersgrupper som bygger på födelseår i stället för olika grad av mognad.

I de tidiga landslagen syns effekten tydligt. I de senaste fotbollslandslagen för 15-åriga pojkar och flickor var bara en respektive två spelare i startelvorna födda andra halvåret. Resten föddes under årets sex första månader.

Lukas Nilsson som jobbar som konsulent vid Smålandsidrotten har inte svårt att plocka fram exempel på flera unga representationslag där åldersfördelningen är lika ojämn.

Skillnaderna blir mindre på seniornivå. Det tyder på att de som fötts sent på året och ändå hävdat sig i konkurrensen blir extra starka och framgångsrika.

Lukas Nilsson vill inte se en tidig uppdelning efter födelseår:

– Jag tycker man kan blanda åldrarna friskt upp till junioråldern. Sedan kan man köra åldersgrupper för att på seniornivå låta de allra bästa spela mest.

Att dela in unga idrottare efter födelseår är det vanligaste, men det har gjorts försök att förändra indelningen:

  • I USA och Kanada har det testats att ålderskullarna börjar i juli – men det flyttade bara problemet till de som fötts i maj jämfört med juni.
  • I Tjeckien och Slovakien flyttas de aktiva upp en klass vid födelsedagen och blir då både yngst och äldst i sin grupp under ett år. Det har inte heller jämnat ut fördelningen av aktiva över året.

Både Gereon Dahlgren och Lukas Nilsson tycker det är av stor vikt att ledare ute i klubbarna är medvetna om snedfördelningen och jobbar aktivt med att hitta olika lösningar anpassade efter sin klubb och sina ungdomar.

– Det ultimata är att inte dela in alls i åldersgrupper i början utan efter den nivå man befinner sig på i utvecklingen och som bygger på det man behöver bli bättre på, säger Gereon Dahlgren.

– Barnen bryr sig inte så mycket om vilka de tränar och spelar med men för föräldrarna kan vara ett större problem.

– Jag tror många vet att det ser ut så här men hur många ledare som agerar efter det är en annan sak. Flera vill se snabba resultat och låter de som tidigt är bättre spela mer, säger Lukas Nilsson.

I Färjestadens GOIF där han är tränare har man börjat med "Players night" där unga i tre olika åldersgrupper delas in slumpvis och spelar fotboll ihop ett tag för att sedan dela om och spela vidare i nya lagsammansättningar.

– Det är en så liten procent som tar sig till eliten så det är inget att sträva efter som barn- och ungdomsledare utan att se till att alla har kul och då kommer eliten på köpet, säger Lukas Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".