Spargris.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu kommer barnbidraget - fattigaste veckan är över

Januari är en tuff månad för många
1:27 min

I dag, tisdag, kommer barnbidraget. Det betyder att den fattigaste veckan i den fattigaste månaden på hela året är över. I alla fall för de som har barn och får barnbidrag.

– Det behövs, säger Raza i Västervik som är en av alla som väntar på barnbidraget.

P4 Kalmar: Hur klarar du dig de här sista dagarna?

– Jag lagar mat från mitt land, det är lite billigare.

P4 Kalmar: Är maten det bästa sättet att få pengarna att räcka till?

– Ja det är det.

Januari är en tuff månad för många. Framför allt de som har små marginaler resten av året också. För med julen och nyåret kommer en massa utgifter för mat och presenter.

I vissa fall handlar det om att man medvetet lägger mycket under helgerna och sedan stramar åt i januari. Men många har inte den valmöjligheten. Pengarna tar slut hur än man gör .

Och värst är det för ensamstående föräldrar.

Men Jenny i Västervik, som är ensamstående tvåbarnsmamma, tycker ändå inte att januari är svårare än någon annan månad:

– Man måste prioritera saker här i livet. Och nu prioriterar jag att barnen ska kunna få mat och kläder och att man betalar hyran och räkningarna. Då får man försöka lägga undan pengar så man inte behöver gå och låna i slutet på månaden.

Jenny berättar att hon gör en budget varje månad - för att se till så att pengarna räcker också i januari. Och hon tackar sin morfar för att hon lärt sig hålla i slantarna:

– Min morfar sa alltid till mig att "Jenny vad du än gör, gå inte och ta en massa dumma lån utan försök lägga undan pengar". Det sitter fortfarande i mitt huvud och i dag är jag 42 år, säger hon till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".